Προσοχή! Ο ιστότοπος μας χρησιμοποιεί μπισκοτάκια για την καλύτερη περιήγηση σας! OK

Δωρεάν μεταφορικά με αγορές άνω των €50.00!
Τηλεφωνικές παραγγελίες στο 24210 67642
και 6983380112.

Δωρεάν μεταφορικά με αγορές άνω των €50.00! Τηλεφωνικές παραγγελίες στα 2421067642 και 6983380112

02/12/2022
από ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΙΤΣΑ
Είναι τα βρεφικά προϊόντα σιλικόνης ασφαλέστερα από τα πλαστικά για τον απογαλακτισμό; mamapanda.gr

Είναι τα βρεφικά προϊόντα σιλικόνης ασφαλέστερα από τα πλαστικά για τον απογαλακτισμό;


Το πλαστικό δεν είναι μια ευνοϊκή επιλογή για τους γονείς που θέλουν να περιορίσουν την τοξική έκθεση των παιδιών τους. Ίσως αναρωτιέστε ποιες εναλλακτικές είναι οι ασφαλέστερες. Για τα μπιμπερό, το γυαλί και το μέταλλο λειτουργούν καλά, αλλά όταν πρόκειται για πιάτα, φλιτζάνια και ταξιδιωτικά σκεύη για τα γεύματα, μπορεί να είναι δύσκολο να αντισταθείς στην απλότητα του πλαστικού που δεν θρυμματίζεται. Μια νέα γενιά οικολογικών επιχειρηματιών παράγει βρεφικά είδη από σιλικόνη που είναι ασφαλή για κατανάλωση. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε γιατί η σιλικόνη που χρησιμοποιούμαι σαν mamapanda είναι η καλύτερη επιλογή για να κρατάτε το μωρό σας ασφαλές κατά τη διάρκεια του γεύματος ή του παιχνιδιού.


Τι είναι η σιλικόνη;

Το πυρίτιο, ένα φυσικό ορυκτό που υπάρχει στην άμμο, είναι η πηγή σιλικόνης. Η άμμος είναι το κατάλληλο σημείο εκκίνησης για ένα βιώσιμο υλικό επειδή είναι το δεύτερο πιο διαδεδομένο στοιχείο στον φλοιό της Γης.

Το πυρίτιο βρίσκεται συνήθως στην πυριτική άμμο που συλλέγεται από την άμμο που βρίσκεται βαθιά στον φλοιό της Γης. Μόλις η ακατέργαστη πυριτική άμμος συγκομιστεί, περνά από μια διαδικασία παραγωγής που την αλλάζει από την ακατέργαστη μορφή της στο πυρίτιο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή σιλικόνης.

Η διαδικασία μετασχηματισμού του πυριτίου είναι ημι-σύνθετη, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι το πυρίτιο μετατρέπεται σε ένα μη τοξικό πολυμερές που ονομάζεται σιλικόνη και μπορεί να διαμορφωθεί σε οποιοδήποτε σχήμα χρειάζεται. Το πλαστικό, από την άλλη πλευρά, είναι κατασκευασμένο από διάφορες τοξικές χημικές ουσίες για τις οποίες μπορεί να έχετε ακούσει πριν με τη μορφή BPA ή BPS. Γι' αυτό οι μητέρες τείνουν να προτιμούν πλαστικά χωρίς BPA για τα παιδιά τους.

Η σιλικόνη μπορεί επίσης να έχει διαφορετικές αρχές με τη μορφή υγρής σιλικόνης ή στερεής σιλικόνης. Το ένα είναι πιο ευέλικτο και το άλλο είναι λιγότερο ευέλικτο αφού ξεκινάει ως υγρό. Ενώ η στερεή σιλικόνη δημιουργεί πιο αδιαφανή αντικείμενα και η υγρή σιλικόνη παράγει πιο διαφανή, και τα δύο υλικά είναι ασφαλή, ανθεκτικά στη θερμότητα και επαναχρησιμοποιήσιμα.

Είναι η σιλικόνη καλύτερη από την πλαστική για τα μωρά;
Η σιλικόνη για τρόφιμα είναι ένα μη τοξικό υλικό που κατασκευάζεται κυρίως από πυρίτιο, αν και δεν είναι 100% φυσική ουσία όπως το καουτσούκ. Σε αντίθεση με τα πλαστικά, τα οποία μολύνουν τα τρόφιμα υπό ορισμένες συνθήκες, μπορούν να αντισταθούν στη θέρμανση και την κατάψυξη χωρίς να αλλοιώνονται ή να απελευθερώνουν επικίνδυνα χημικά. Επιπλέον, αντιστέκεται σε οσμές και λεκέδες, είναι υποαλλεργική και καθαρίζεται εύκολα λόγω της λείας επιφάνειας της. Αυτό την καθιστά ιδανικό υλικό για φιλικά προς το περιβάλλον και μη τοξικά βρεφικά είδη, ιδιαίτερα, καθώς είναι μαλακό καουτσούκ που δεν σπάει.

Η σιλικόνη για τρόφιμα μπορεί να είναι μια ασφαλής και πρακτική αντικατάσταση του πλαστικού. Είναι βολικό για δοχεία σνακ, σαλιάρες, ψάθες, προστατευτικά μανίκια και παιχνίδια μπάνιου λόγω της ευελιξίας, του ελαφρού βάρους, της ευκολίας καθαρισμού και των υγιεινών και υποαλλεργικών ιδιοτήτων του (δεν έχει ανοιχτούς πόρους για να φιλοξενήσει βακτήρια).

Παρόλο που μερικοί άνθρωποι προτιμούν το φυσικό καουτσούκ για πιπίλες και οδοντογλυφίδες, η σιλικόνη έχει καλή φήμη ότι είναι ασφαλής για χρήση σε θηλές, πιπίλες και οδοντοφυΐες για βρέφη.


Platinum Cured Silicone vs Standard Silicone

Όσον αφορά τη σιλικόνη, υπάρχουν πολλά επίπεδα ποιότητας, όπως και με άλλα υλικά. Πετροχημικά ή πλαστικά υλικά πλήρωσης βρίσκονται συχνά σε χαμηλής ποιότητας σιλικόνη, γεγονός που αναιρεί τα πλεονεκτήματα της σιλικόνης. Σας συμβουλεύουμε να χρησιμοποιείτε μόνο σιλικόνη με την ένδειξη ως ποιότητας τροφίμων ή παραπάνω. Αυτές οι ποιότητες περνούν από αυστηρή επεξεργασία για την αφαίρεση ακαθαρσιών. Μπορεί επίσης να συναντήσετε τους όρους σιλικόνη LFGB, σιλικόνη υψηλής ποιότητας και σιλικόνη ιατρικής ποιότητας.

Η πλατίνα ή το υπεροξείδιο χρησιμοποιούνται για την ενοποίηση της σιλικόνης. Η σκλήρυνση με υπεροξείδιο είναι η πιο οικονομική μέθοδος, αλλά απαιτεί χημική επεξεργασία και το τελικό προϊόν περιέχει ακαθαρσίες και υποπροϊόντα, όπως το πλαστικό. Το υπεροξείδιο χρησιμοποιείται για τη ενοποίηση σιλικονών που είναι ικανές για να έρχονται σε επαφή με τρόφιμα ή για την δημιουργία ιατρικών προϊόντων. Η σιλικόνη που προκύπτει από τη σκλήρυνση από πλατίνα είναι πιο καθαρή και αγνή και δεν περιλαμβάνει υποπροϊόντα και δεν έχει υποστεί χημική επεξεργασία, αλλά είναι πιο ακριβή. Η πλατίνα χρησιμοποιείται για τη ενοποίηση σιλικόνης ιατρικής ποιότητας.

Είναι επίσης σημαντικό να αναζητήσετε πιστοποιήσεις για να επιβεβαιώσετε την ασφάλεια των αντικειμένων σιλικόνης σας. Ο FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) και ο LFBG, το αντίστοιχο της Γερμανίας με τον FDA, είναι δύο από τις πιο σημαντικές πιστοποιήσεις. Όταν τα είδη σιλικόνης φέρουν το σήμα "fork and knife", έχουν υποβληθεί στην πιο αυστηρή διαδικασία πιστοποίησης στον κόσμο, που διαχειρίζεται η LFBG. Η LFBG αξιολογεί τη ρητίνη σιλικόνης ως μέρος της διαδικασίας δοκιμής σιλικόνης για να διασφαλίσει ότι δεν θα μολύνει τα τρόφιμα.


Μέθοδοι για τη διαφοροποίηση μεταξύ LFBG και κανονικής σιλικόνης

Το silica gel διαχωρίζεται σε κανονικό silica gel και silica gel κατάλληλο για τρόφιμα. Σε σύγκριση με την τυπική σιλικόνη, η τελευταία είναι πιο ακριβή και ανώτερης ποιότητας. Δυστυχώς, ορισμένες ανέντιμες εταιρείες μπορεί να δημιουργήσουν προϊόντα διατροφής χρησιμοποιώντας κανονική silica gel πυριτίου για να μειώσουν το κόστος παραγωγής. Επειδή δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς για την ασφάλεια των τροφίμων, τέτοια είδη συχνά θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία. Ευτυχώς, υπάρχουν τεχνικές για να ξεχωρίσετε τη σιλικόνη από το πλαστικό και μπορείτε επίσης να ξεχωρίσετε τη σιλικόνη για τρόφιμα από την κανονική σιλικόνη.


Τεστ όσφρησης
Μυρίστε το προϊόν σιλικόνης που μόλις πήρατε. Η συνηθισμένη σιλικόνη θα έχει πάντα έντονη μυρωδιά. Ενώ ορισμένα ολοκαίνουργια προϊόντα από σιλικόνη για τρόφιμα θα μπορούσαν να έχουν μια ελαφριά μυρωδιά, που τελικά θα εξαφανιστεί. Μπορείτε να επιταχύνετε αυτή τη διαδικασία βουτώντας το σε διάλυμα 50/50 λευκού ξιδιού και νερού.

Δοκιμή αφής
Η σιλικόνη για τρόφιμα είναι απίστευτα ανθεκτική και μεταξένια στην αφή. Ένα κανονικό προϊόν σιλικόνης, ωστόσο, θα παραμορφωθεί εύκολα και θα αισθανθεί λειαντικό στην αφή.

Οφέλη της σιλικόνης έναντι του πλαστικού
Όλα τα υλικά έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά από ό,τι μπορούμε να διακρίνουμε, η σιλικόνη έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι του πλαστικού.

Δεν περιλαμβάνει επιβλαβείς χημικές ουσίες, τελικά γίνεται άοσμο και είναι πάντα μη τοξικό.
Η σιλικόνη κατάλληλη για τρόφιμα παρασκευάζεται χωρίς τη χρήση τοξικών χημικών ουσιών που θα μπορούσαν να εκπλυθούν στο φαγητό του μωρού σας. Τα προϊόντα που είναι πιστοποιημένα από τον FDA και το LFGB, συμπεριλαμβανομένης της σιλικόνης από πλατίνα, είναι υψηλής ποιότητας και ασφαλέστερα για το μωρό σας.

Παράγεται από άφθονο φυσικό πόρο
Η σιλικόνη παράγεται από πυρίτιο, έναν φυσικό πόρο άφθονο στον πλανήτη. Αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα σιλικόνης που αγοράζετε προέρχονται από πηγές που δεν έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον ή στους ανθρώπους που ζουν στις περιοχές όπου συλλέγονται και κατασκευάζονται τα υλικά.

Είναι αρκετά ανθεκτικό τόσο σε κρύο όσο και σε θερμό περιβάλλον
Η σιλικόνη έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί καλά στο κρύο και τη ζέστη, καθιστώντας την ιδανική για βρεφικά προϊόντα που συγκρατούν ή αγγίζουν τα τρόφιμα. Είναι πολύ σταθερό και παρουσιάζει αμελητέα θερμική αγωγιμότητα σε υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό σημαίνει ότι δεν λιώνει ούτε χάνει τη δομή του.

Ευέλικτη και ελαφριά για ευκολία στη χρήση
Συνολικά, η σιλικόνη είναι ένα πολύ ελαφρύ, εύκαμπτο υλικό, που την καθιστά ιδανική για βρεφικά προϊόντα που πρέπει να τα παίρνετε μαζί σας έξω από το σπίτι. Επειδή είναι εύκαμπτη, η σιλικόνη μπορεί να τοποθετηθεί σε μικρότερους χώρους όπως τσάντες ή τσέπες χωρίς να ανησυχείτε ότι θα χάσει το σχήμα της. Οι ελαφριές ιδιότητές του διευκολύνουν επίσης τα βρέφη να κρατούν και να χειρίζονται ενώ μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τα σκεύη τους κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Φιλικό προς το περιβάλλον κατά την παραγωγή και ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων
Το να μην είναι βιοδιασπώμενο δεν είναι καθόλου κακό για τη σιλικόνη. Καθώς τα πλαστικά διασπώνται, συχνά απελευθερώνουν μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικής ρύπανσης στο περιβάλλον που είναι επιζήμια για τα ζώα και τη θαλάσσια ζωή μας. Η σιλικόνη δεν θα χαλάσει. Ως εκ τούτου, δεν θα καταλήξει στα στομάχια των πουλιών και άλλων θαλάσσιων ζωών.

Καθαρό και απλό στη μακροπρόθεσμη συντήρηση
Η σιλικόνη μπορεί να επιβιώσει σε εξαιρετικά υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, να απωθεί το νερό, να αντέξει την υπεριώδη ακτινοβολία και σπάνια θα αλληλοεπιδράσει με άλλα στοιχεία. Αυτό κάνει το να το διατηρείτε καθαρό παιχνιδάκι! Η υψηλής ποιότητας σιλικόνη δεν λερώνει και καθαρίζεται εύκολα με ζεστό νερό και σαπούνι. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε εύκολα να διατηρήσετε τα προϊόντα σιλικόνης του μωρού σας καθαρά χωρίς να χρησιμοποιείτε σκληρές χημικές ουσίες όπως χλωρίνη ή προϊόντα καθαρισμού.

Μπορεί να ανακυκλωθεί σε άλλα προϊόντα
Η σιλικόνη μπορεί να ανακυκλωθεί πολλές φορές. Όμως, παρόμοια με τα εύκαμπτα πλαστικά και καουτσούκ, μόνο εξειδικευμένες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης μπορούν να τα ανακυκλώσουν. Η σιλικόνη μπορεί να ανακυκλωθεί για να δημιουργήσει προϊόντα με καουτσούκ, όπως χαλάκια παιδικής χαράς και βάσεις δρόμου. Μπορεί επίσης να μετατραπεί σε προϊόντα χαμηλότερης αξίας όπως λάδια και λιπαντικά.

Προϊόντα σιλικόνης που προτείνουμε
Τώρα που γνωρίζετε τα πάντα για τα βρεφικά προϊόντα σιλικόνης και γιατί είναι η σωστή επιλογή για το παιδί σας, πού κοιτάζετε; Η εύρεση ποιοτικής σιλικόνης μπορεί να φαίνεται τρομακτική, δεδομένων όλων των προϊόντων που διατίθενται στο εμπόριο ως υψηλής ποιότητας, ασφαλής σιλικόνη, αλλά που κατασκευάζονται φθηνά.

Εδώ στο mamapanda.gr, όλες οι συλλογές μας αποτελούνται από αυτά τα ασφαλή και ανθεκτικά προϊόντα για να κρατήσετε το μωρό σας ασφαλές. H mamapanda είναι μια Ελληνική μάρκα μωρών που είναι γνωστή για τα μινιμαλιστικά και πρακτικά είδη πρώτης ανάγκης για μωρά. Διαθέτουμε μια γκάμα βρεφικών προϊόντων σιλικόνης, από σαλιάρες σιλικόνης μέχρι ποτηράκια sippy.

Μπορείτε επίσης να βρείτε βρεφικά προϊόντα σιλικόνης σε μέρη όπως το Jumbo ή το Bed Bath & Beyond, αλλά συνιστούμε να κάνετε μια έρευνα πρώτα για να διασφαλίσετε ότι αγοράζετε ποιοτικά προϊόντα.

Η σιλικόνη μπορεί να είναι μια ασφαλής, αισθητική εναλλακτική σε πλαστικά ή άλλα τοξικά υλικά στα οποία συνήθως κυκλοφορούν αυτά τα προϊόντα. Με τη μετάβαση στη σιλικόνη, μπορείτε να προστατεύσετε το μωρό σας από επιβλαβείς χημικές ουσίες, ενώ κάνετε μια έξυπνη επιλογή για το περιβάλλον.



Με πολύ αγάπη,
Η ομάδα mamapanda.gr