Πότε πρέπει να ξεκινήσει το βούρτσισμα των δοντιών;

31/05/2021
by ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΙΤΣΑ

Στοματική φροντίδα παιδιού: Όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο!

Μετά από τόσες εβδομάδες που βλέπατε το μωρό σας να γεμίζει σάλια, μπορείτε επιτέλους να εντοπίσετε τα πρώτα μικρά δοντάκια που ξεπροβάλουν από τα ούλα. Στα επόμενα δύο χρόνια, αυτό που τώρα μοιάζει με αστείο χαμόγελο θα αντικατασταθεί σταδιακά από 20 δοντάκια


Πολλοί γονείς πιθανό να πιστεύουν ότι η περιποίηση των νεογιλών δοντιών δεν είναι τόσο σημαντική, αφού αργά ή γρήγορα αυτά τα δόντια θα πέσουν και θα έρθουν τα μόνιμα. ΛΑΘΟΣ. Η περιποίηση των νεογιλών δοντιών είναι πολύ σημαντική για τους πιο κάτω λόγους:
• Είναι με αυτά τα δόντια, που το παιδί σας θα μασά την τροφή του στα πρώτα χρόνια της ζωής του.
• Είναι αυτά που θα ανοίξουν το σωστό δρόμο στα μόνιμα δόντια και είναι σημαντική η συμβολή τους στο σωστό φύτρωμα των μόνιμων δοντιών.
• Βοηθούν στο σχηματισμό του προσώπου του παιδιού σας και τέλος.......
• Δίνουν το λαμπερό, αστραφτερό χαμόγελο του νικητή!!!


Τα νεογιλά δόντια συνήθως εμφανίζονται στην ηλικία των 6 μηνών. Ωστόσο, η φροντίδα της στοματικής υγιεινής θα πρέπει να ξεκινά πολύ νωρίτερα! Τα νεογιλά δόντια μπορεί να μην φαίνονται σημαντικά, καθώς αντικαθίστανται όταν το παιδί φτάσει περίπου στην ηλικία των 6 ετών. Η αντίληψη αυτή είναι λανθασμένη, καθώς τα νεογιλά δόντια, λειτουργούν «κρατώντας τις θέσεις» για τα μόνιμα δόντια. Η φροντίδα των ούλων του παιδιού σας προλαμβάνει την ανάπτυξη ουλίτιδας, της συχνής φλεγμονής των παιδικών ούλων, η οποία μπορεί να επηρεάσει την απόσταση μεταξύ των δοντιών. Επίσης, ένα υγιές σύνολο νεογιλών δοντιών είναι καθοριστικής σημασίας για τη σωστή ανάπτυξη του λόγου. Είναι επομένως πολύ σημαντικό να αρχίσετε έγκαιρα το βούρτσισμα των δοντιών του παιδιού σας.


Όσο το παιδί μεγαλώνει μπορεί σιγά σιγά να χρησιμοποιηθεί μια μαλακή οδοντόβουρτσα ειδική για βρέφη για τον καθαρισμό των δοντιών που πρέπει να γίνεται μετά από κάθε κύριο γεύμα. Mέχρι δύο φορές την ημέρα είναι εντάξει σε αυτήν την ηλικία.
Το σωστό βούρτσιμα συνίσταται στον καθαρισμό των δοντιών αλλά και των ούλων κοντά στα δόντια και γύρω γύρω από αυτά με προσοχή ώστε να μη ξεχνάμε να τα βουρτσίζουμε όλα τα δοντάκια κάθε φορά.
Δεν χρησιμοποιούμε οδοντόκρεμα ούτε και παιδική για την αποφυγή του κινδύνου κατάποσης της από το παιδί μέχρι και την ηλικία που το μωρό θα μπορεί με ευκολία να την φτύνει, δηλαδή περίπου 2,5 μέχρι και 3 ετών.
Μετά από τη συμπλήρωση και του τρίτου έτους της ηλικίας πρέπει να αρχίσει η εκμάθηση του παιδιού να χρησιμοποιεί και να βουρτσίζει τα δόντια του από μόνο του. Η επίσκεψη στον οδοντίατρο σ’αυτήν την ηλικία έχει μεγάλη σημασία για τον έλεγχο των δοντιών του παιδιού που έχουν συμπληρωθεί στο στόμα και την έναρξη εφαρμογής ενός προγράμματος φροντίδας της στοματικής υγείας του παιδιού.